Magnum


Magnum

Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu (HR) | koreograf & redatelj: Rami Be’er


Magnum

koreograf, redatelj, oblikovatelj scenografije, svjetla i kostima: Rami Be’er

glazba: Gerrard, T. Rezor, A. Scarlatti, P. Bourke, C. Mansell, G. Zoran, N. Botten, God, M. Bangel, Young God, Laibach, Koil, Sondheim

plešu: Tea Brbora, Kristina Burić, Korana Bilan, Nona Čičinina, Blanka Galić, Tea Jelić, Sanja Neveščanin, Elena Nikolaeva, Albina Rahmatulina, Snježana Radica, Nikol Marčić, Jelena Zekić, Monica Dinoni, Zvončica Gracin, Irina Čaban, Svjetlana Tušek, Sanja Kaliterna, Nikša De Marchi, Remus Dimache, Romulus Dimache, Igor Gluškov, Daniel Jagar, Azamat Nabiulin, Artjom Žusov, Ajdar Valeev, Lev Šapošnikov, Andrej Kremz

trajanje: 70′

Malo je koja plesna predstava kod nas istovremeno u oduševljenju ujedinila i publiku i kritičare, kao što je to uspjelo ‘Magnumu‘ na Splitskom ljetu. Ovjenčana prvim ikad plesnoj predstavi dodjeljenim Juditama, ‘Magnum’ je i sjajna prigoda i da rad Rami Be’era vidite u izvođenju domaćih plesača.

Sastavljen od elemenata iz njegovih prethodnih predstava, Magnum, redatelja i koreografa Ramija Be’era predstavlja potpuno novo djelo, kreirano posebno za plesni ansambl Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Ja ne pričam priču, već nudim pozivnicu za putovanje. Gledatelj dođe u kazalište, smjesti se u stolicu, svjetla se pogase a ja mu dajem mogućnost odabira. On ima slobodu povezivanja s izvedbom kroz vlastite asocijacije, osjećaje, misli, sjećanja.
Ples i glazbu doživljavam kao sredstvo komunikacije između ljudi diljem svijeta, bez obzira na njihovu nacionalnost, jezik ili vjeru. Tako bez riječi možemo izgraditi most, dijalog u cijelom svijetu.
”, kaže o njoj sam Rami Be’er

Rami Be’er rođen je u obitelji glazbenika u kibucu Ga’aton u Izraelu. Vrlo rano počeo je svirati violončelo, ali kasnije prelazi na studij plesa kod Yehudith Arnon. Plesnoj skupini pridružio se 1980. godine kao plesač i koreograf i od tada je napravio veliki broj predstava za odrasle, ali i neka vrlo popularna djela za djecu. Be’er je nagrađivan i u Izraelu i u inozemstvu, a razne inozemne kompanije pozivaju ga na suradnju. Uz koreografiju, u svojim predstavama najčešće sam potpisuje i scenografiju i oblikovanje svjetla.

Djela Ramija Be’era oslobođena su svakog eksplicitnog značenja, on ne pokušava ispričati neku određenu priču, već svakog gledatelja potaknuti na povezivanje s vlastitim unutarnjim svijetom. Za njega, kao redatelja-koreografa, pokret je tek jedna komponenta u širem kreativnom sklopu vizualnih elemenata kao što su scenografija, svjetlo i kostim, pa sve njegove predstave nude raskošni multimedijalni događaj, pravi niz optičkih iluzija, koji, zajedno sa glazbom kao (po Be’erovim riječima) ‘izvorištem plesa‘ emotivno potpuno preplavljuje gledatelja.