Nos Vamos A Ver


Nos Vamos A Ver

Kazalište slijepih i slabovidnih ‘Novi Život’ (HR)| autorski projekt Ksenije Zec


Hrvatska koreografska platforma

Nos Vamos A Ver

Autorski projekt Ksenija Zec

dramaturg
: Sasa Bozic

izvođači
: Dajana Biondić, Maja Marjančić, Anita Matković, Živko Anočić,
Marijo Glibo, Vojin Perić

glazba
: Damir Šimunović

autor scenografije i videa
: Igor Pauska

kostimograf
: Zdravka Ivandija

oblikovanje svjetla
: Igor Pauska and Sasa Bozic

Projekt je financiran sredstvima Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Plesni su koraci i iskustvo plesne škole tek okidač za dublju kazališnu meditaciju o problemu drugosti (sljepoće, no i bilo kojeg oblika drukčijosti) i bitaka koje svakodnevno vodimo sa vlastitim predrasudama, plutajući u svijetu globalnog mikronasilja…

Projekt ‘Nos vamos a ver’ konceptualno sažima izvedbu  u sistem koraka  plesne škole društvenih plesova, dominantnog iskaza građanske  kulture, koja ne prihvaća različitost. Koristeći  principe plesnih obrazaca, ironijski propituje dominantne socijalne forme (vjenčanja, zabave, primanja).

Kao početni motiv preuzet je problem svakodnevice: njene (dis)kontinuiranosti, trajanja i (ne) smisla. Potom se razrađeni motivi prebacuju u potpuno izmjenjene tjelesne i verbalne kontekste, u serijama odgoda, prisjećanja, imaginiranja, pa i laganja o pojedinim događajima. Plesni su koraci i iskustvo plesne škole tek okidač za dublju kazališnu meditaciju o problemu drugosti (sljepoće, no i bilo kojeg oblika drukčijosti) i bitaka koje svakodnevno vodimo sa vlastitim predrasudama, plutajući u svijetu globalnog mikronasilja…Deplasiranost prostorno-vremenskih  koordinata uzrok je izoliranim fragmentima izvedbe.

Ksenija Zec diplomirala je na Školi za balet i ritmiku u Zagrebu 1982. godine. Od završetka školovanja kontinuirano djeluje kao koreograf i autor plesnih predstava, te kao suradnik za scenski pokret  u dramskim predstavama. Zaposlena je na Akademiji dramske umjetnosti, Zagreb . Od 1993. do 1996. predavala je na dislociranom studiju glume ADU-a u Osijeku. S bivšim osječkim studentima glume osniva Neovisnu umjetničku scenu Barutana (2000. god). Također, surađuje sa Kazalištem slijepih i slabovidnih ‘Novi život’ u okviru kojeg vodi radionicu plesa i scenskog pokreta, te Teatrom Exit.
Za koreografiju ‘Isto‘ u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla osvojila je Nagradu hrvatskog glumišta 2005.

Kazalište slijepih i slabovidnih ‘Novi život’ radom na klasičnim, dramskim, inovativnim, modernističkim, domaćim, stranim tekstovima, nudi drugačiju izvedbenu energiju, lomeći granice kazališnih predrasuda na svojim putovanjima u zemlji i inozemstvu. Od 1999. Kazalište je osnivač Međunarodnog festivala slijepih i slabovidnih: ‘BIT’, jedinstvenog festivala u svjetskim razmjerima, koji okuplja kazališne umjetnike spomenute specifičnosti.