Omaggio A Bach / Cantata


Omaggio A Bach / Cantata

Aterballetto (I) | koreograf: Mauro Bigonzetti


Omaggio a Bach

koreograf: Mauro Bigonzetti

glazba: Johann Sebastian Bach

glazbeni konzultant: Paride Bonetta

scenograf i kostimograf: Claudio Parmiggiani

oblikovatelj svjetla: Carlo Cerri

Cantata

koreograf: Mauro Bigonzetti

glazba: originalna i tradicionalna glazba s juga Italije u aranžmanu i izvođenju Gruppo Musicale Assurd

kostimograf: Helena Medeiros

oblikovatelj svjetla: Carlo Cerri

Vlastitim koreografskim hommageom Bachu u istoimenoj kreaciji, Mauro Bigonzetti obilježio je 250. godišnjicu smrti velikog skladatelja, dok Cantatom pak odaje počast neumrloj mediteranskoj tradiciji, zvucima bojama i temperamentu napolitanskog juga. I sve to u izvođenju vodećeg nezavisnog talijanskog plesnog ansambla.

Aterballetto je talijanska trupa suvremenog plesa osnovana 1979. sa sjedištem u Reggio Emilia, vodeća produkcijska trupa u Italiji i također prva talijanska stalna plesna trupa neovisna o nekoj opernoj kući.
Trupu je osnovao i prvih 20 godina vodio Amedeo Amodio, a tijekom tog razdoblja Aterballetto je izgradio značajan repertoar uključujući djela samog Amedea Amodia, ali i velikih svjetskih koreografa kao što su G.Tetley, A. Ailey, L. Childs, G. Balanchine, K. McMillan, A. Tudor, J. Limon, H. Van Manen, L. Massine, D. Parsons i M. Béjart. Od 1997. umjetnički ravnatelj trupe i njezin koreograf je Mauro Bigonzetti.

O 250. obljetnici smrti Johanna Sebastiana Bacha, Mauro Bigonzetti kreirao je koreografiju kojom odaje osobnu počast velikom skladatelju.Geometrijskom i arhitektonskom perfekcijom, interpretira Bachov glazbeni univerzum izražavajući ravnotežu između ljudskog i transcedentalnog. Intimne atmosfere pretapaju se u kolektivne trenutke stvarajući tako idealno i simboličko putovanje kroz neke od najpoznatijih Bachovih skladbi, uključujući i jednu u izvornoj interpretaciji Glenna Goulda.

Cantata’ je koreografija koja pršti tipičnim živim bojama juga Italije. Njezine strastvene i organske geste prizivaju Mediteran i divlju ljepotu. ‘Cantata’ odaje počast talijanskoj kulturi i glazbenoj tradiciji, snažno isprepletenom kombinacijom plesa i glazbe, a istovremeno istražujući razna lica odnosa između žene i muškarca: zavođenje, strast, svađe, ljubomoru.