Unkaputtbar


Unkaputtbar

Cie Drift (CH)


autor ideje i scenograf: Peter Schelling

redateljica i dramaturginja: Béatrice Jaccard

koreografi i izvođači: Massimo Bertinelli, Thomas Maucher, Philippe Olza, Ivan Wolfe

glazba: Massimo Bertinelli i François Gendre

oblikovatelj svjetla: François Gendre

kostimografkinja: Daphné Ineichen

trajanje: cca 60 min

Compagnie Drift’ sa sjedištem u Zurichu, a kratkom je roku postala najvažnijom i najuspješnijom švicarskom trupom. U prezentiranju svoje vizije suvremenog plesnog kazališta “Drift” teže temeljitom nadrealizmu i to s naizgled nepodnošljivom lakoćom. Rezultat je često jednako neočekivan koliko i apsurdan i uznemirujući.

Unkaputtbar‘ je plesna predstava s četiri muškarca koji se drže nepoštenih načina putujući zajedno pogešnim putem. Ravnodušni, uvijek se dočekaju na noge – više ili manje – i nikad ne odustaju. Zadržavaju čvrsto i prijateljsko drugarstvo koje se tu i tamo raspadne u neprijateljske razmirice. Grade piramide kao strukture ideja i nagovaraju prijatelje da dopuste biti iskorišteni kao gradeći blokovi. Vole graditi previsoko i postaju majstori u padanju natrag dolje. Za vrijeme padova, uvijek se nadaju da će naučiti letjeti. Istovremeno, osjećaju olakšanje što zakon gravitacije i dalje radi. U njihovim očima, svijet je toliko pun obmana da moraju upotijebiti svu svoju domišljatost kako bi preživjeli. Nikad nisu sasvim sigurni jesu li njihove percepcije izobličene prevarama. Zato se sklanjaju u skupljanje i izmišljanje kompleksnih pravila, skrivajući stvarnost unutar džungli slične mreže koja ih utiskuje u bizarni okvir. Apsurdne načine na koje se rješavaju problemi, proglašavaju racionalnim. Tapšu se po ramenima, kako bi dokazali da rame još uvijek postoji. Na taj način slijede svoj put i odlučuju da će svijet koji gledaju vidjeti lijepim, jer ako bi bio ružan, njihovi životi bili bi ustajali. U svojim najsretnijim snovima oni su planinari ili polarni istraživači; beskorisni heroji koji istražuju najtamnije špilje, najdublje oceane i snježne pustinje. No, postali oni to ili ne, svijet bi i dalje bio nepromijenjen. Unatoč njihovim ekstremnim naporima i zbog toga smrznutim prstima, posljednje poruke koje bi ostavili svijetu i potomstvu, ne bi izazvale pretjerani interes. Na vrhuncima planina možda bi tražili nove kontinente. Umjesto toga, ne uspijevajući u radikalno uzaludnoj potrazi, pronašli bi svoje osobno nepromjenjivo unutrašnje ja.
Uživali bi u životu i smjestili se zadovoljno u svoju novo isprobanu domaću stvarnost.

Umjetnički voditelji trupe, Béatrice Jaccard i Peter Schelling surađuju od 1987. godine, a 1992. pridružio im se i Massimo Bertinelli. 1998. osnovali su ‘Compagnie Drift’ sa sjedištem u Zurichu, a koja je uskoro postala najvažnijom i najuspješnijom švicarskom trupom i kratkom roku imala više od 600 izvedbi u 27 zemalja diljem svijeta, a ‘Unkaputtbar’ kojim se predstavljaju u Zagrebu ove je godine nagrađen kao najbolja suvremena plesna produkcija u Švicarskoj.