Vertigo / Bloom


Vertigo / Bloom

k.o. kombinirane operacije (HR)
koreografkinje: Barbara Matijević, Željka Sančanin


Hrvatska koreografska platforma

Vertigo

koreografija i izvedba : Barbara Matijević

Bloom

koreografija i izvedba: Željka Sančanin

dramaturg: Saša Božić

scenografija i kostimografija: k.o.

oblikovanje svjetla: Saša Božić

izbor glazbe: Damir Šimunović

koprodukcija: kombinirane operacije/Tijana Gojić, Berlin Kunstlerprogramm Das DAAD, ASSO Theorem

Projekt je podržan od strane Gradskog Ureda za Kulturu Grada Zagreba, a ostvaren je u sklopu Radne platforme Eksperimentalne Slobodne Scene i Kulture promjene SC-a

Vertigo‘ inzistira na naizgled lakom, „pješačkom“ pokretu koji paradoksalno zahtijeva drugačiju vrstu naporauloženog u preciznost plesne geste. Tijelo, ponuđeno gledatelju fluktuira između pojavljivanja i ne-pojavljivanja , te ( ne) očitovanja tjelesnog rada. Gledateljev susret sa ponuđenim tretira se kroz njegovu želju za značenjskim posjedovanjem cjeline, a koja je stalno suprotstavljena klizanju između pokušaja prepoznavanja i sofisticirano organizirane konfuzije znakova. Izvođačev pogled suprotstavljen je gledateljevom, vadeći ga iz njegove udobne anonimnosti, neprestano podsjećajući da ono što definiramo kao označivo nikad potpuno ne obuhvaća cijelo polje iskustva koje trebamo kako bismo imali stvarni osjećaj kontrole.

Bloom‘ je svojevrsna koreografska kvazisvečanost koja za temu uzima bilo-kakav pokret i opresivnu potrebu da se njime realizira bilo kakvo značenje… Ne-odredivost, potencijalitet i multipersonalnost postaju manira, mogućnost da se pokretom transformira uvijek već odbjeglo značenje, a izbjegnu ograničavajući uzusi reprezentacije. Koreografski postupak obilježen je istovremenim multipliciranjem i trošenjem geste, što kao rezultat upozorava na besprizornost same forme koreografije. Izvođač se prepušta elegiji svog poraza, i iz tog nastaje neka nova vrsta pretjerivanja. Glazba, svojom objektificiranošću izaziva melankolični osjećaj olakšanja bez posljedice, te naizgled pruža mogućnost pounutrenja.

k . o. razvija izvaninstitucionalne modele umjetničkog rada i proizvodnje u suvremenom plesnom i izvedbenom okružju, realizirajući do danas ukupno 10 samostalnih i grupnih plesnih predstava kroz čiju produkciju surađuje s različitim individualnim umjetnicima te brojnim nezavisnim organizacijama s hrvatske i međunarodne umjetničke scene.

Jezgru grupe čine redaatelj i plesni dramaturg Saša Božić, te koreografkinje i izvođačice Željka Sančanin i Barbara Matijević. Njihovi su projekti izvođeni u Norveškoj ( Bergen-BIT Teatergarajsen ), Švedskoj (Malmo Dance Centre ), Njemačkoj ( Mex festival Dortmund, transeuropa festival, Hildesheim, Podewill, Berlin ), Sloveniji i Srbiji.