Viktorija Beckham ima migrenu


Viktorija Beckham ima migrenu

Sodaberg (HR)
autorica koncepta i koreografkinja: Marjana Krajač


Viktorija Beckham ima migrenu

autorica koncepta i koreografkinja: Marjana Krajač

dramaturg
: Oliver Frljić

izvođači
: Larisa Lipovac, Maja Marjančić, Roberta Milevoj, Andreja Široki

izvedbena potpora
: Tamara Curić, Selma Banich

video potpora
: Rodion

oblikovanje svjetla
: Miljenko Bengez

trajanje: 80’

Realizirano uz podršku HIPP-a, Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, a kroz radnu platformu EkS-Scene uz potporu TALA -e i u okviru međunarodnog koreografskog laboratorija The Adventure pri festivalu Impulstanz

Koristeći kao strukturalno ishodište Resnaisov film ‘Je t’aim, Je t’aim’, predstava izvedbeno radi na privremenom ukidanju i odlaganju referencijalnog polja koje se otvara njezinim naslovom. Kroz citate i parafraze ranijih radova autorice Marjane Krajač i ostalih izvođačica, uz taksiomatsko nabrajanje povijesnih događaja koji su označili 1926. godinu, nekritičko posezanje za recentnom i manje recentnom pop-produkcijom, Puccinijevom operom ‘Manon Lescaut’, intervjuima Paris Hilton, predstava radi na akumulaciji kao funkcionalnoj zamjeni za hijerarhiju. Svjesnom sadržajnom i izvedbenom depolitizacijom vlastite prakse, bez pokušaja repolitizacije koji bi se dogodio kroz kreiranje jednog drukčijeg tipa izvedbene zajednice, ‘Victoria Beckham’ konstantno traga za prostorom u kojem njezina implicitna političnost ostaje virtualno prisutna, ali nerealizirana.

Koreografkinja, autorica i plesačica, Marjana Krajač, započinje edukaciju na Školi za suvremeni ples Ane Maletić u Zagrebu te diplomira suvremeni scenski ples na Akademiji izvedbenih umjetnosti Die Etage u Berlinu. Surađivala je s Groupe Dunes u Marseilleu te nakon diplome surađuje i pleše kod brojnih koreografa u Berlinu, te radi kao docentica za koreografiju i suvremeni ples na The Akademie u Berlinu.

Njezin autorski rad povezuje prepoznatljiv koreografski rukopis sa znatiželjom istraživanja novih pristupa i koncepcijskih rješenja koreografskoga i kazališnoga medija. Od 2005. godine posvećuje se posebice istraživanju sučelja opernoga i koreografskoga materijala.