Entity


Entity

Random Dance Company (Velika Britanija) | koreograf: Wayne McGregor

Koreografirao je balet na glazbu White Stripesa, ali i postao kućni koreograf britanskog Royal Balleta, kao prvi ikad na to mjesto imenovani suvremeni plesni umjetnik. Wayne McGregor početke karijere veže baš za TSP, a na 25. Tjedan vraća se predstavom praizvedenom pred tek mjesec dana koju su kritičari jednoglasno proglasili – remek-djelom.

Entity

 

koncept & režija: Wayne McGregor

koreografija: Wayne McGregor u suradnji s plesačima

plesači: Neil Fleming Brown, Catarina Carvalho, Agnès López Rio, Paolo Mangiola, Angel Martinez Hernandez, Anh Ngoc Nguyen, Anna Nowak, Maxime Thomas, Antoine Vereecken, Jessica M Wright

originalna glazba 1: Joby Talbot, u izvođenju Navarra Quarteta

originalna glazba 2: Jon Hopkins, u izvođenju samog autora

oblikovanje svjetla: Lucy Carter

oblikovanje digitalnog videa: Ravi Deepres

scenograf & kostimograf: Patrick Burnier

o predstavi

Diptih kontrastnih radova za 10 plesača na uživo izvođenu glazbu, Entity se nadovezuje na s oduševljenjem prihvaćene izvedbe Chrome, McGregorova Olivierom nagrađenog djela koje je kreirao kao kućni koreograf The Royal Balleta. Na glazbu Jobya Talbota (zaslužnog za orkestracije White Stripesa u Chromi) i Jona Hopkinsa, Entity pokušava dočarati svijet ‘umjetnog koreografskog entiteta’ kojim se McGregor već godinama bavi.


 

o koreografu

Višestruko nagrađivani Wayne McGregor jedan je od najinventivnijih koreografa na svijetu, čuven po svom fizičkom testiranju koreografije i pionirskim suradnjama u plesu, na filmu, u glazbi, vizualnim umjetnostima, tehnologiji i znanosti. Samo tijekom posljednjih 18 mjeseci kreirao je djela i za Glastonbury Festival, za Paris Opera Ballet i The Royal Ballet. Režirao je operu u milanskoj La Scali,  i imenovan je na 16 godina upražnjenu prestižnu poziciju kućnog koreografa Royal Balleta, kao prvi koji je na to mjesto došao iz svijeta suvremenog plesa.

U 22. godini McGregor je osnovao svoju vlastitu trupu, Random Dance, koja je 2001. dobila poziv da postane prva rezidentna trupa na novoj sceni Sadler’s Wells 2001. U svojoj je dosadašanjoj karijeri često prelazio konvencionalne kazališne granice, koreografirajući za film – Harry Potter and the Goblet of Fire – i kreirajući ambijentalne instalacije za za Southbank Centre’s The Hayward, The Saatchi Gallery, i Houses of Parliament te za Pompidou Centre u Parizu.

Široki spektar njegovih suradnika kreće se od skladatelja Sir Johna Tavenera do neuro i kognitivnih znanstvenika s kojima trenutno vodi istraživački program Entity.

2007. Wayne je završio trogodišnji projekt izgradnje interdisciplinarnog umjetničkog odmarališta na izoliranom afričkom otoku Lamu.

Wayne McGregor početke svoje karijere veže za Tjedan suvremenog plesa, na kojem je svojevremeno sudjelovao u koreografskoj radionici na temu ples i tehnologija, a pod vodstvom Yakova Sharira, da bi potom gostovao i s vlastitim koreografijama The Millennarium (16. TSP), te Alpha i Nemesis (20. TSP).