27’52” / Subject to Change / Gods and Dogs


27’52” / Subject to Change / Gods and Dogs

Nederlands Dans Theater II (Nizozemska) | k: Jiří Kylián, Lightfoot León

25.05.2009. | 19:30h | HNK Zagreb
26.05.2009. | 19:30h | HNK Zagreb

Kultni Nederlands Dans Thetaer, vraća se u Zagreb nakon punih 18 godina od svog debuta, na 8. Tjednu suvremenog plesa i to baš u sezoni kojom slave 50 godina postojanja! Obilježit će ih koreografijama nenadmašnog Jiřía Kyliána i Lightfoot Leóna, a uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Grada Haaga.

NDT

27’52”

koreografija: Jiří Kylián

glazba: Dirk Haubrich (nova skladba temeljem dvije teme Gustava Mahlera)

koncept scenografije: Jiří Kylián

kostimografija: Joke Visser

oblikovanje svjetla: Kees Tjebbes

trajanje: 27’52″

Subject To Change

koreografija: Lightfoot León

glazba: Franz Schubert (1797 – 1828)

iz ‘Smrt i djevojka’ (“Der Tod und das Mädchen”), Gudački kvartet br. 14 u d-molu, D 810, II stavak,  Andante con moto u aranžmanu Gustava Mahlera za gudački orkestar

scenografija i kostimografija: Paul Lightfoot & Sol León

oblikovanje svjetla: Tom Bevoort

trajanje: 18′

Gods and Dogs

koreografija: Jiří Kylián

glazba: Ludwig van Beethoven, Gudački kvartet op.18, br. 1. u F-duru, I stavak, Allegro con brio & II stavak, Adagio affettuoso ed appassionato, Dirk Haubrich, nova skladba

asistent koreografa: Gerald Tibbs

scenografija: Atsushi Kitagawara, Jiří Kylián

kostimografija: Joke Visser

video: Tatsuo Unemi, Daniel Bisig

oblikovanje svjetla: Kees Tjebbes

trajanje: 25′

27’52”

1687,0 sati individualnih pokusa sa plesačima
182,5 sati s asistentom koreografa u studiju
629,0 sati za skladanje glazbe
46,0 sati za pripremu i snimanje glasova
229,0 sati pred-produkcije (sastanci, scenografija, radionice)
15,0 sati istraživanja glazbe
438,0 sati za pripremu i izradu kostima
20,0 sati za postav i osvjetljavanje predstave
12,0 sati za fotografiranje
93,0 sati fizioterapije
900,0 sati koreografova rada
46,0 sati pripremnih klasičnih classeva
51,0 sati organiziranja nove produkcije (management)
35,0 sati za pripremu knjižice
20,75 sati za izradu plakata
14,5 sati za studijske fotografije

______________________________________________
4418,75  sati za stvaranje ove produkcije

Ova će predstava biti izvedena i odgledana za dvadesetsedam minuta i pedesetdvije sekunde.

Subject to Change ekspresivna je koreografija uz zvuke Schubertove ‘Smrti i djevojke’, kojom kućni koreografski duo NDT-a,  Lightfoot Leon ističe svoje kvalitete, ali i omogućuje šesteročlanom ansamblu da zablista, što potvrđuje i Zwaan nagrada za najbolju plesnu produkciju 2003. Sam je ples iznimno precizan, a pršti od emocija, varirajući od opresivnog dueta muškarca i krhke djevojke do vrtložnih grupnih scena.

Gods and Dogs jubilarna je, stota koreografija Jiří Kyliána za Nederlands Dans Theater. Kylián o njoj kaže: “Zanimaju me granice između normalnog i ludosti, zdravlja i bolesti, i standarda koji definiraju oboje. U svakom trenutku vlastitog života možete biti svrstani u bilo koju od tih kategorija. No, našoj percepciji izmiče upravo onaj trenutak kad prelazimo nevidljivi prag mračnog i bolesnog kraljevstva ludila. Shvaćam da nisam ni prvi ni posljednji koji se bavi ovim pitanjem, i da svaka generacija mora sama definirati granice ljudskog postojanja. No, neupitno je i da je za svaki napredak zdravog razuma potrebno nešto ludosti…’

Tekstovi korišteni u 27’52”

Pierre Pontvianne: A force de (Guillaume Depardieu/Barbara)

A force de m’être cherchée
C’est toi que j’ai perdu
Maintenant libre pour toi
C’est là que tu me manques
Tu me manques
Tant de solitude
Depuis ton départ
Même le fond se vide
Plus de sens à rien
Tu étais dans ma chair
Tu étais dans mon sang
Plus pareil dans moi
Plus moi-même sans toi
Même le fond se vide
Et tout est fade
Comme tout s’efface
Plus de sens à rien
Irais-je alors avec les anges
Maintenant que tu es parti

Marthe Krummenacher: L’Albatros – Baudelaire

Souvent, pour s’amuser, les hommes d’équipage
Prennent des albatros, vastes oiseaux des mers
Qui suivent, indolents compagnons de voyage,
Le navire glissant sur les gouffres amers
Le poëte est semblable au prince des nuées
Qui hante la tempête et se rit de l’archer
Excilé sur le sol au milieu des huées,
Ses ailes de géant l’empêchement de marcher

Miguel Oliveira: The Tao of Jet Kunedo – Bruce Lee

The point is the doing of them, rather than the accomplishments
There is no actor but the action, there is no experiencer but the experience
An artist’s expression, is his soul made apparent.
His schooling as well as his ‘cool’ being exhibited.
Behind every motion the music of his soul is made visible.
Otherwise his motion is empty.

Parvaneh Scharafali: Dalai Lama -  iz filma ‘Kundun’

Darf ich Sie fragen wer Sie sind?
Was Sie sehen ist nichts weiter als ein Mensch.
Ein einfacher Mensch.
Seid Ihr der Erwürdige?
Auch ich bin nur ein Spiegelbild, wie der Mond auf dem Wasser.
Wenn Sie mich sehen, und an das Gute im Menschen glauben, erkennen Sie sich selbst.

o koreografima

Lightfoot León

Autorski duo Sol León i Paul Lightfoot kućni su koreografi NDT-a od polovice 2002. godine. Paul Lightfoot (Kingsley, UK) i Sol León (Córdoba, Španjolska) upoznali su se 1987. kao plesači u Nederlands Dans Theater I, izvodeći brojne nove koreografije Jiří Kyliána i Hansa van Manena. Od početka autorske suradnje 1991. ovaj je dvojac kreirao gotovo trideset baleta za sva tri ansambla Nederlands Dans Theatera.

U one najrecentnije spadaju Said and Done (2001), Shutters Shut (2003), Subject to Change (2003), Postscript (2005) i Sleight of hand (2007) za NDT II i Safe as Houses (2001), Signing Off (2003), Source of Inspiration and Drawn Onward (2004), Silent Screen (2005), Shoot the Moon (2006) i Same Difference (2007) za NDT I. Tijekom Holland Festivala (svibanj 2007) Lightfoot León kreirali su Sooner or Later, ogromnu produkciju u bivšoj amsterdamskoj plinari Westergasfabriek.

Paul Lightfoot i Sol León dobitnici su međunarodne plesne nagrade Benois de la Danse za Signing Off (2005), nagrade Herald Archangel (Edinburgh International Festival 2006) i nizozemske VSCD plesne nagrade Zwaan za najbolju plesnu predstavu sezone 2005/2006 za Shoot the Moon.

2007. Paul Lightfoot i Sol León inicirali su humanitarni projekt za djecu koja žive na ulicama Bangladesha.

o trupi

NDT je 1959. osnovala grupa od 18 dotadašnjih članova Het Nederlands Balleta, a koji su željeli drugačiji način rada od onog u tradicionalnoj baletnoj trupi.

Pod vodstvom Benjamina Harkarvya (baletnog majstora i umjetničkog ravnatelja) te Carel Birnie (poslovne ravnateljice), novonastala grupa posvetila se eksperimentiranju, te istraživanju novih plesnih tehnika i ideja. Bez službene financijske potpore, studija pa čak i redovite publike, NDT je ustrajao u svom programu umjetničkog istraživanja i uskoro postigla međunarodni uspjeh i priznanje, te se danas smatra jednom od vodećih svjetskih plesnih trupa u svijetu.

Tijekom 1960-tih, NDT je razvio inovativan repertoar u čijem su stvaranju osim kućnih koreografa Harkarvya i Hansa van Manena, sudjelovala i brojna druga slavna koregrafska imena, na čelu s Annom Sokolow i Glenom Tetleyem.

Kad su pak, početkom 1970-tih, Harkarvy i van Manen napustili trupu, NDT se našao u nesigurnom tranzicijskom razdoblju, koje je kulminiralo 1975. imenovanjem Jiřía Kyliána (izvorno u partnerstvu sa Hansom Knillom) na mjesto umjetničkog ravnatelja. Kyliánu je, kad je preuzeu na sebe tu iznimnu odgovornost, bilo tek 28 godina. No, pokazao se dorastao zadatku, te je uz uspješno vođenje trupe tijekom idućih godina za nju kreirao i desetke koreografija.

Kylián je također proširio i NDT-jev repertoar djelima nekih od najutjecajnih suvremenih koreografa, poput Marthe Clarke, Matsa Eka, Lionela Hochea, José Limóna, Edouarda Locka, Ohada Naharina, Paula Ribeira, Erika Vosa, te od 1988. i Hansa van Manena (koji se time ponovno vratio na mjesto kućnog koreografa).

Ansambl Nederlands Dans Theater II osnovan je 1978. U više od 30 godina postojanja, razvio se u vrhunsku, međunarodno priznatu trupu, koja nastupa na scenama diljem svijeta: u Španjolskoj, Češkoj, na Novom Zelandu, u Turskoj, SAD, Francuskoj, Njemačkoj, Južnoj Koreji, Švicarskoj, Italij, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj…

Ansambl Nederlands Dans Theater II čini 16 plesača iz cijelog svijeta u dobi od 17 do 22, a koji su svi završili klasično baletno obrazovanje.

Osnovna svrha Nederlands Dans Theater II bila je da ‘opskrbljuje’ glavni ansambl (NDT I) mladim plesačima. Služio je kao mjesto sazrijevanja netom odškolovanih plesača iz različitih klasičnih konzervatorija i škola, te kao njihova priprema za profesionalnu plesnu karijeru. Više od 70% plesača današnjeg NDT I karijeru je započelo u NDT II.

Repertoar NDT II je vrlo raznolik te nastaje u suradnji s proslavljenim koreografima poput Jiřía Kyliána, Hansa van Manena, Ohada Naharina, Paula Lightfoota/Sole León i Johana Ingera, ali, što je možda još važnije, i u suradnji s mladim, nadolazećim koreografima.

Tijekom proteklih nekoliko godina NDT II se razvio u trupu ‘trenutka’.. Bliska suradnja s mladim koreografima i suočavanje s različitim koreografskim stilovima i tehnikama, pružili su ovim mladim plesačima priliku da brzo reagiraju na suvremena događnja na svjetskoj glazbenoj i likovnoj sceni 1990-ih. Stoga ovi talentirani mladi plesači zrcale sve realnosti suvremenog svijeta, inkorporirajući njihove elemente u svoje nove predstave, poput svojevrsnog Zeitgeista 21. stoljeća. Za Nederlands Dans Theater II posebno važan cilj  jest zainteresirati mladu publiku za suvremenu plesnu produkciju.

1991. Jiri Kylián utemeljio je i ansambl NDT III, kako bi plesačima iznad 40 godina starosti pružio mogućnost da nastave raditi u baletu i plesu. Ovaj je projekt, bez pomoći iz javnih fonodva financirao sam NDT, pa je zbog nedostatka financijskih sredstava njegovo aktivno djelovanje prekinuto 2006. No, NDT trenutno istražuje mogućnosti za nastavak ovog projekta.

U veljači 2009, NDT je objavio kako će poziciju tek četvrtog umjetničkog ravnatelja u njegovoj 50-godišnjoj povijesti, od rujna 2009. preuzeti američki plesač i koreograf, Jim Vincent.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video
27’52”

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video
Subject to Change

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video
Gods and Dogs