Being Blanka


Being Blanka

GTURN, Slovenija | k: Goran Turnšek

31.05.2009. | 18:00h | ZKL, Zagreb
02.06.2009. | 20:00h | HKD, Rijeka

Blanka


Being Blanka

koreografija: Goran Turnšek

plesači: Irena Mikec, Goran Turnšek

kostimografija & scenografija: Goran Turnšek

oblikovanje svjetla: Roland Tol

glazba: Milena, Rock me baby, Bube su u glavi, Računajte na nas

produkcija: GTURN

uz potporu: Dansateliers, DWA

o predstavi

Hrvatska visašica Blanka Vlašić nije samo lijepa, ona je i vrlo uspješna atletičarka. Tko ne bi htio biti kao ona?”, pita slovenski koreograf Goran Turnšek. No, njegova predstava ‘Being Blanka’ nije samo oda ovoj poznatoj sportašici. Turnšek analizira, prerađuje i na novo zapisuje športski jezik u plesnu koreografiju u kojoj su povijest bivše Jugoslavije i formalno / neformalno tijelo postali najbitniji elementi.

U duetu Being Blanka istraživao sam granice između športa i plesnog kazališta, tako da sam se poslužio vizualnom prezentacijom iz športa. Atletiku, športsku odjeću i lokaciju sam kombinirao sa apstraktnim metodama suvremenog plesa. Razlika između formalnog i neformalnog tijela postaje centralna okosnica predstave.

Povijest bivše Jugoslavije je također postala dio ovog procesa.

Goran Turnšek

o autoru

Goran Turnšek (1978, Slovenija) završio je plesnu akademiju – The Theaterschool – Amsterdam i menadžersku akademiju za komunikaciju i dizajn – InHolland, Rotterdam. U Nizozemskoj je plesao za slijedeće koreografe/umjetnike/institucije: Piet Rogie, Paul Selwyn Norton, Uri Ivgy, Bruno Listopad, Nora Heilmann, Jens van Dalen, Giulia Moreddu, Moos D’Harripon, Marinu Abramović, AZIZ, Van Gogh Muzej.

Tri godine je plesao za Rogie&Company i četiri je godine bio član plesne grupe Krisztina de Châtel, Amsterdam.

2008. godine počeo je raditi kao nezavisni plesač, koreograf i slikar.

o trupi

GTURN je umjetnička organizacija za kazališnu i vizualnu umjetnost koju vodi plesač, slikar, koreograf Goran Turnšek. Cilj organizacije je ostvarivanje plesnih projekata, video projekata, suradnja sa drugim koreografima i sudjelovanje na različitim izložbama. Najbitniji pristupi u umjetničkom djelu su šport kao ples,  formalno i neformalno tijelo, politički sistemi i identiteti.

www.gturn.net

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video