Ogoljeno


Ogoljeno

Zagrebački plesni ansambl | k: Snježana Abramović-Milković

29.05.2009. | 19:30h | ZKM, Zagreb

488.jpg


Ogoljeno

koreografkinja: Snježana Abramović-Milković

plesači: Ognjen Vučinić, Zrinka Lukčec, Gregor Luštek, Sara Barbieri, Andreja Široki/Martina Tomić, Arnulfo Pardo, Tomislav Kvartuč, Nikola Orešković

asistent koreografkinje: Ognjen Vučinić

dramaturg: Saša Božić

glazba: Damir Šimunović

glazbeni suradnik za operu: Zlatko Madžar

kostimografkinja: Dženisa Pecotić

suradnica kostimografkinje: Emina Tataragić

svjetlo: Branko Cvjetičanin

produkcija: Zagrebački plesni ansambl

u koprodukciji sa: Zagrebačkim kazalištem mladih

o predstavi

Svijet opere je u cijelosti fiktivan i daje mogućnost poigravanja sa stereotipovima, mitovima na kojima se temelji naša suvremenost. Svijet opere koristimo kao oruđe kojim istražujemo melodramatičan osjećaj života koji nam se svakodnevno servira kroz medije. Žanr melodrame temelji se na velikim osjećajima, snažnim emocijama, melankoličnom osjećaju gubitka, ali ujedno obećaje iznenađujuće obrate i promjene sudbine, slave i više pravde.

‘Ogoljeno’ se koristi ironizacijom suvremenih muško-ženskih odnosa kao oruđem i istodobno koristi jezik sugestije. Osam odličnih plesača uvode gledatelja u svijet krajnosti i kroz suvremeno shvaćanje života nude nam ironizirane rajeve.

Saša Božić

o koreografkinji

Snježana Abramović-Milković završila je 1980. Školu za balet i ritmiku (Ana Maletić) u Zagrebu – Odsjek ritmike i plesa, te potom diplomirala na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu.

Dugogodišnja je plesačica, a od 1992. i umjetnička voditeljica Zagrebačkog plesnog ansambla(ZPA).

Radi i kao suradnik za scenski pokret u dramskim predstavama i na filmu, ali i kao koreograf u operi u HNK Zagreb, HNK Split, HNK Rijeka i HNK Osijek.

2000. osniva Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, jedini ljetni profilirani festival plesa u Hrvatskoj, koji ima intenciju prerastanja u Mediteranski plesni centar i time decentralizira ples u Hrvatskoj

2002. vraća se na scenu kao izvođač u predstavi M.U.R. koja je nastala u suradnji Zagrebačkog plesnog ansambla i teatra ITD-a,  2003. koreografira cjelovečernju predstavu Nešto, možda, sasvim osobno nastalu u koprodukciji s ITD-om,  a 2004. u predstavi Isto autorice Ksenije Zec nastupa s Almirom Osmanović. 2005. koreografira multimedijalni balet Chronostasis izveden na Muzičkom biennalu u Zagrebu iste godine

Od 2006. predsjednica je Udruge plesnih umjetnika Hrvatske

2007. koreografira predstavu Ogoljeno u koprodukciji s Zagrebačkim kazalištem mladih

Od 2007. urednica plesnog programa Šibenskog dječjeg festivala

o trupi

Zagrebački plesni ansambl (ZPA) slovi kao renomirani ansambl suvremenog plesa, a od svog osnutka do danas ostao je beskompromisan u promišljanju vlastitog umjetničkog izričaja. Stvorio je veliki broj plesača i plesnih stručnjaka koji danas uspješno djeluju u zemlji i inozemstvu.

ZPA ima zavidan kontinuitet rada, a nastupao je na svim važnijim festivalima u zemlji. U inozemstvu gostuje na renomiranim festivalima i u kazališnim kućama u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji, Portugalu, Litvi, Španjolskoj, BiH, Srbiji, Poljskoj, Meksiku, Egiptu, Koreji i Izraelu.

Konstantno profesionalno educirajući svoje plesače, ansambl kroz suradnju sa renomiranim domaćim, te priznatim stranim koreografima i pedagozima podiže razinu svojih produkcija uključujući ih u širi europski sustav.

Koprodukcija ZPA sa Lanonimom Imperial iz Barcelone rezultirala je projektom Prepoznavanje krajolika proglašenim od Vijeća Europe za jedan od deset najboljih kulturnih programa za 1996.godinu. Za poseban doprinos razvoju hrvatskog kazališta Zagrebački plesni ansambl nagrađen je Nagradama hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje koreografije i najbolje plesačice 2004, te najboljeg plesača i scenografije 2006.

http://www.zagrebackiplesniansambl.hr/

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video