The Store


The Store

Sodaberg | a: Marjana Krajač, Iva Korenčić, Nina Kurtela

29.05.2009. | 21:30h | Showroom | The Big Opening Premiere
30.05.2009. | 13:00h | Showroom | Creating The Dramaturgy Brunch
31.05.2009. | 19:30h | Showroom | Closing The Store Something

The Store

The Store

autorski tim: Marjana Krajač, Iva Korenčić, Nina Kurtela

koncept: Marjana Krajač

dizajn: Gordan Karabogdan

dizajn prostora: Nina Kurtela

izvode: Andreja Široki, Nino Bokan, Iva Korenčić, Nina Kurtela, Marjana Krajač

dramaturgija: The Dramaturgy Brunch

svjetlo: Mario Vnučec

produkcija: Sodaberg

hvala: Ivet Ćurlin i WHW-u, Hrvatskom institutu za pokret i ples, Ani Golubić / Baggiz, g. Peri Kurteli te svim suradnicima i kolaborantima Sodaberga.

proizvodnja: Bagizz – Čakovec, Stup – Kutina, Vult – Zagreb, Lojber – Zagreb, Studio za dizajn – Sveta Nedjelja

realizirano uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i u suradnji s Galerijom Nova

o predstavi

The Store je mjesto nakupina, nataloženja i leftovera. Postavljajući pitanje što je centralno, a što periferno – kako u samom nastanku, tako i u krajnjem rezultatu umjetničkog rada, autorski tim Krajač, Korenčić, Kurtela postavlja izvedbu koja izvlači izvedbene fragmente iz njihovog prvobitnog konteksta i postavlja ih u kontekst objekta odnosno predmeta ili artikla. Umjesto brižljivog očuvanja umjetničkog kao pojavnog prebacujemo sve nakupljene arhivske elemente u okružje objektne žudnje otvarajući se diskursu što je od vrijednosti, što je dokumentacija, te da li izvedbeni trag transportiran u neki drugi medij zadobiva svoju novu prvobitnu urgentnost. The Store je nakon premijere otvoren još dva dana za cjelodnevni shopping,  program dramaturških aktivnosti, razgovore i druženja.

autorski tim projekta

o autoricama

Marjana Krajač je koreografkinja, autorica i plesačica. Plesnu edukaciju započela je na Školi suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu te diplomirala na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Berlinu. Studirala također teologiju i religijske znanosti na Humboldt Universität u Berlin. Dobitnica stipendije za DanceWEB Europe i Mobile Academy Berlin. U projektima  Choreographers’ Venture te Everyday Heroes/Extern Sources surađivala s Mårtenom Spångbergom te Meg Stuart. Autorica je brojnih koreografskih, istraživačkih i ostalih radova, živi i radi u Zagrebu.

Iva Korenčić je plesnu edukaciju stekla na Školi za suvremeni ples Ane Maletić u Zagrebu te na studiju Salzburške eksperimentalne plesne akademije SEAD. Živi i radi u Zagrebu od 2007. Njen umjetnički interes obuhvaća brojna raznorodna područja te je aktivna kao plesačica, dizajnerica, fotografkinja i autorica.

Nina Kurtela je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je stipendije za DanceWEB Europe te CEPUS Brno. Dobitnica je Rektorove nagrade za akademsku godinu 2005/2006. Autorica je brojnih radova u području suvremene umjetnosti i plesa. Trenutačno se nalazi na studiju plesa u Berlinu na Kooperativnom visokoškolskom centru za ples – Pilotprojekt Tanzplan Berlin.

o trupi

Sodaberg je plesna kompanija, koreografski laboratorij i umjetnička organizacija koja svoje područje djelovanja nalazi u specifičnom opredjeljenju za istraživanje novih koreografskih trenja. Izdižući plesnu materiju iz njezinih standardnih percepcijskih okvira, postavljajući je u svježiji kontekst te se otiskujući od predvidivog modela koreografskog djelovanja, Sodaberg koncentrira svoj rad oko konstantne reevaluacije vlastite umjetničke pozicije te reevaluacije i samog umjetničkog pozicioniranja. U stalnom preoblikovanju vlastite definicije Sodaberg želi otvoriti prostor korištenju svake raspoložive tehnike i tehnologije koja doprinosi stvaranju i prokreaciji plesne suvremenosti. Sodaberg surađuje i razmjenjuje s brojnim umjetnicima, autorima, dramaturzima, teoretičarima i brojnim involviranima hrvatske te europske plesne scene.

www.sodaberg.hr