Braća Kalc / kamo sve to vodi?

29.5.2014. / 20:00 / ZPC

BRAĆA KALC / KAMO SVE TO VODI?

Ivana i Marko Kalc (HR)

“WHERE DOES IT ALL LEAD? WHAT WILL BECOME OF US? THESE WERE OUR YOUNG QUESTIONS, AND YOUNG ANSWERS WERE REVEALED. IT LEADS TO EACH OTHER. WE BECOME OURSELVES.”
PATTI SMITH


Plesna izvedba Ivane i Marka Kalc postavlja pred nas dvije nelinearne linije intimnog i profesionalnog prožimanja odnosa brata i sestre plesača te specifičnosti koje iz takve relacije proizlaze; jedan tip osobnog narativa temelji se na intimnim ritualima koji se dijele s bratom/sestrom kroz odrastanje, dok drugu razvojnu liniju, onu profesionalnu, prepoznajemo kroz formalni prikaz procedura mišljenja mogućih kompozicijskih i stilskih rješenja. Pri dekonstrukciji pokreta, odnosno različitih kompozicijskih elemenata situacija čekanja, naslućivanja događaja koji se iščekuje, nepomičnosti itd., brat i sestra Kalc koriste akcije zadirkivanja i međusobne brige kao poziv na buduću intimnu i umjetničku akciju što kroz predstavu postaje i svojevrsni modus operandi na razini postavke čak i ako ne znamo kamo sve to vodi, moramo saznati što je uopće potrebno da bismo (ponovno) krenuli.
Nataša Antulov

Ivana Kalc - Žena, majka, plesačica. Od 2001 članica udruge Prostor+, u sklopu koje započinje svoju plesnu edukaciju. Nastavlja 2004 na SEAD-u (Austrija) i 2005 na privatnom sveučilistu Anton Bruckner (Institute for Dance Arts, Austrija). Nakon stečene diplome, živi i radi kao plesni pedagog u Austriji i Njemačkoj te surađuje u sa domaćim i inozemnim umjetnicima. 2008. godine osniva umjetničku organizaciju Kabinet. 2010. godine definitivno se vraća u Hrvatsku i potpuno se posvećuje djelovanju u području suvremenog plesa (umjetnički i pedagoški).

Marko Kalc svoje plesno obrazovanje započinje u “Prostor Plus” u Rijeci te 2008. godine postaje članom. Nastavlja svoju edukaciju na brojnim plesnim i kazališnim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu.
Završio je MAPA (Moving Academy for Performing Arts) program i Nomad Dance Academy.
Autor i izvođač mnogobrojnih predstava.